Moje przepisy - Kocham Gotować

10:52:40
Idź do spisu treści

Menu główne:

Moje przepisy

Przepisy


OWOCOWO MI - składniki:
20 ml wódki
65 ml soku z czarnej porzeczki
40 ml soku bananowego
10 ml likieru malinowego
6 łyżeczek puree z mrożonych malin (maliny powinny być jeszcze lekko zamrożone)
OWOCOWO MI - sposób przygotowania: Wódkę, sok z porzeczki, bananów oraz likier mieszamy. Do szklanki/kieliszka przekładamy puree z malin, wlewamy wódkę z dodatkami i mieszamy.






Składniki:
Ciasto:
350g mąki
200ml wody
20g drożdży
25ml oliwy z oliwek (zastępczo zwykły olej)
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
Dodatki:
500g mięsa mielonego
1 cebula
4 łyżki koncentratu pomidorowego
pół puszki kukurydzy
pół puszki czerwonej fasoli
sól, pieprz, papryka w proszku, oregano
olej do smażenia
ok. 200g startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski. Zagnieść ciasto robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznym mikserem z mieszadłami.
Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta placki w kształcie koła o średnicy ok. 30cm. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze). Ciasto pozostawić na ok. 30min. w ciepłym miejscu.
W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Usmażyć. Dodać koncentrat, kukurydzę i fasolę. Doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano.
Na ciasto wyłożyć nadzienie. Z góry posypać serem żółtym.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C.
Smacznego Smile.

Wariant Thermomix:
Składniki na ciasto:
350g mąki
200g wody, lekko ciepłej
20g drożdży
25g oliwy z oliwek (lub oleju)
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto 2 min./pozycja interwał.
Dalej postępować według opisu powyżej.
Czas przygotowania:
około 20 min.
Czas pieczenia:
około 30 min.
Czas oczekiwania:
ok. 30 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni


Jeśli lubicie Baileys’a to ten przepis jest warty wypróbowania. Był tak zachwalany na kilku blogach, jako porównywalny z oryginałem, że koniecznie musiałem go zrobić. Jak dla mnie oryginał to jednak oryginał i ciężko mu dorównać, ale jak na likier przygotowany w domu  jest bardzo smaczny i z pewnością nie raz go jeszcze zrobię.  Sami możecie zdecydować ile whisky chcecie dodać. Ja dałam trochę ponad 250ml i jak dla mnie jest ok., chodź słabszy od oryginału.  Z podanego przepisu wychodzi 1 litr likieru.
Składniki:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
¾ szklanki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
¾ szklanki mleka
400g mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka miodu
1 szklanka whisky (lub więcej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ewentualnie: ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego
Sposób przygotowania:
W filiżance wymieszać kawę i kakao z paroma łyżkami śmietany.
Dodać do reszty śmietany, mleka, mleka skondensowanego, miodu, whisky i ekstraktu. Całość zmiksować blenderem na wysokich obrotach przez ok. 30 sekund.
Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce nawet do 2 miesięcy. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić likier przez co najmniej 12godz. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
Smacznego.



 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego